Има ли риск от използването на козметичните продукти? Знаем ли какво има в тях? Как се съхраняват толкова дълго? Четем ли етикетите или в най-добрия случай поглеждаме срока на годност на крема, шампоана, боята за коса или червилото, което си купиваме от кварталния магазин. Ако погледнем шишенцата и флаконите подредени по рафтовете в банята по етикетите може да прочетем много от токсините, които замърсяват околната среда от диоксини до петролни химикали.

Все още за екологичните, здравни и потребителски организации преследването на козметичните производители изглежда незначителна кауза в сравнение с отровите във въздуха, водата и почвата.

Според данни на ООН, сега по света има около 70 000 широко използвани химикали, а всяка година се в едряват още по 1 000 нови Националният институт за професионална сигурност и здраве на САЩ съобщава, че близо 900 козметични съставки са токсични. Според други източници тези цифри са доста занижени. Без съмнение много козметични продукти съдържат канцерогени и това се допуска, защото козметиката не се смята за толкова сериозна, колкото лекарствата и храните, и почти не се контролира от закона.

Какво ще поставим върху лицето, косата или устните си избираме ние, затова имаме право да знаем, имаме право на повече информация.

Ако се загледате в етикетите на био козметичните продукти, ще видите, че на етикета е отбелязно – без парабени.

Принципно, голям процент от продуктите, които ползваме в ежедневието съдържат парабени, те фигурират включително и като хранителни добавки. Все пак най-широко приложение имат при козметичната и фармацевтична промишленост. Те могат да бъдат намерени в шампоани, пасти за зъби, овлажнители, кремове, маски за лице, спрейове за тен, плажно масло и др.

Парабените са синтетични консерванти, които производителите ползват първо, защото са ефикасни консерванти, с антибактериално действие, благодарение на които в продуктите не се развиват гъбички и се удължава срока им на годност и второ, защото са евтини. Те нямат вкус, аромат и цвят и се смесват лесно с всякакви други субстанции. Името им всъщност е съкращение от пара-хидрокси бензоена киселина и в групата им влизат:

метилпарабен (methylparaben E218),

етилпарабен (ethylparaben E214),

пропилпарабен (propylparaben E216)

бутилпарабен (butylparaben)

По-редки, но пък и най-опасни, са съединенията исобутилпарабен (isobutylparaben), исопропилпарабен (isopropylparaben), бензилпарабен (benzylparaben) и натриевите им соли.

В последните години парабените са предмет на множество изследвания, според които се оказва, че са канцерогенни вещества и трябва да бъдат избягвани.

Истината е, че всички парабени, използвани в конвенционалната козметика са получени по синтетичен път, но има и парабени, намерени в природата.

Козметичните компании, които пускат серии био козметични продуктисе сблъскват с проблема как да запазят тези продукти по-дълго време годни за употреба. Повечето от тях признават, че кремовете и лосионите без парабени са изключително трудни за създаване и подлежат на редица тествания за микробиологична безопасност преди да бъдат пуснати на пазара. Най-често, като заместител на парабените се употребяват риган, розмарин, семена от грейпфрут, мащерка, екстракт от лавандулово масло. Непрекъснато се правят опити за други формули и комбинации, които да имат свойството на естествен консервант.

Био козметиката, както и част конвенционалната козметика, не е от най-евтините поради начина, по който се произвеждат всички продукти, използвани за направата й. (Абсолютно чисти от химикали и сертифицирани.) Затова потребителите едва ли ще са доволни, ако тя не е годна за употреба, колкото козметиката, която са ползвали преди това. Поне засега това не е възможно.

Но когато купувате поредният продукт, който твърди, че ще ви помогне да бъдете здрави и красиви, погледнете етикета и ако в горния десен ъгъл видите знака R, спомнете си, че това означава алкилна група като метил, етил, пропил или бутил и че всички тези синтетични вещества всъщност застрашават здравето ви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook Like Button for Dummies